17. juni 2015

Polarkoden øger behovet for uddannelse

SIMAC i Svendborg satser på Arktis

Den ny polarkode øger behovet for
 viden om sejlads i Arktis. Foto: SIMAC
- Maritime operationer indgår i stort set alle aktiviteter i Arktis, uanset om det er fiskeri, turisme eller råstofudvinding. Det fortæller studierektor Jan Askholm fra den maritime uddannelses- og vidensinstitution SIMAC i Svendborg om baggrunden for, at institutionen er begyndt at udvikle den operationelle viden om Arktis.

Det sker blandt andet med forskningsmidler fra Ministeriet for forskning, innovation og videregående uddannelser, og det er baggrunden for, at SIMAC netop har meldt sig ind i Arctic Business Network.

Studierektor Jan
Askholm. Foto: SIMAC
Behovet for viden om og uddannelse i sejlads i Arktis er stigende - blandt andet fastsætter den nye polarkode regler for, at skibspersonel skal have en særlig arktisk uddannelse, når skibe opererer i de kolde og barske farvande blandt andet ved Grønland.

- Danmark har mange års erfaring med arktisk sejlads og har udover de grønlandske farvande også deltaget i forsyningsarbejdet ved Antarktis. Det er den omfattende viden, som vi skal bygge videre på i vort fremtidige arbejde, fortæller Jan Askholm.

Han fremhæver, at SIMAC har været gennem et paradigmeskifte, hvor skolen har udviklet sig fra at uddanne til en bestemt jobfunktion til at uddanne maritime ledere, som kan varetage en lang række arbejdsopgaver såvel til søs som i landbaserede virksomheder.

Nuka Arctica i Maamorilik. Foto: SIMAC
"Udviklingen i det maritime erhverv og det danske uddannelsessystem har imidlertid betydet, at SIMAC ikke længere har en enestående position, men at vi er nødt til at reagere på de tendenser og udfordringer, der er i tiden, og selv blive frontløber og meningsdanner i udviklingen af de maritime ledere og uddannelser i Danmark", hedder det blandt andet i SIMACs strategiplan.

SIMAC uddanner skibsofficerer, navigatører og maskinmestre. En del maskinmestre arbejder i den grønlandske energiforsyning.og derfor har SIMAC udover et tæt samarbejde med Royal Arctic Line også samarbejde med Nukissiorfik om uddannelserne og praktikpladser.

SIMAC blev etableret som en selvejende statslig uddannelsesinstitution den 1. januar 2001 som en fusion af Kogtved Søfartsskole, A.P. Møller Maersk værkstedsskole, Svendborg Maskinmesterskole og Svendborg Navigationsskole. SIMAC er et akronym for Svendborg International Marine Academy.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar