14. oktober 2016

Nye alliancer i Arktis

Arctic Circle har udviklet sig vulkanagtigt

Konferencen i Reykjavik samlede 2.000 deltagere.
Arctic Circle i Reykjavik har udviklet sig som en islandsk vulkan siden starten i 2013. På kun fire år er konferencen blevet et af de vigtigste mødesteder i den arktiske verden og samlede sidste weekend 2.000 arktiske beslutningstagere i den islandske hovedstad.

- Det var første gang jeg deltog på Arctic Circle, og jeg var meget positivt overrasket, siger lektor Lill Rasted Bjørst fra AAU Arctic, der deltog på konferencen sammen med Henrik Halkier, der er dekan for det humanistiske falkultet ved AAU.

- Dagene bød på en masse spændende oplæg og møder. Vi fik mulighed for at tale med grønlandsk politikere og erhvervsfolk, danske og internationale forskerenheder, embedsmænd og ambassadører.

- Om lørdagen var jeg inviteret af The Arctic Institute og UK Science Innovation Network til at sidde i et panel med titlen ” Learning from the Past: Towards an Inclusive International Network of Arctic Science Research”. Vi havde her en frugtbar diskussion om tvær-disciplinær forskning. Mit indlæg omhandlede udfordringer med begrebsforståelse i tværfaglig arktisk forskning. At kunne arbejde og tænke tvær-disciplinært er et must i Arktisk forskning, fortæller Bjørst.

Arctic Circle-konferencen var præget af, at gamle mønstre brydes og nye alliancer opstår i Arktis i disse år, mener forfatteren og journalisten Martin Breum efter konferencen og peger blandt andet på den skotske premierminister Nicola Sturgeons deltagelse i Arctic Circle:

- Det var næsten som om gruppen af arktiske lande var ved at få et nyt medlem. Efter briternes beslutning om at melde sig ud af EU søger Skotlands Nicola Sturgeon nye alliancer og muligheder - blandt andet i Arktis.

FN’s generalsekretær Ban Ki-moon mødte også op og modtog som den første Arctic Circle-prisen, der fremover vil blive uddelt hvert år. I en stærkt personlig tale mindede Ban Ki-moon de forsamlede diplomater, politikere og forretningsfolk om den hast, hvormed klimaforandringerne udvikler sig – især i Arktis. Han beskrev Arktis som ”et sted, hvor vi ser både lovende muligheder og farer på samme tid”, og advarede de forsamlede mod at overlade kampen mod klimaforandringerne til politikerne: ”Don’t leave it to governments”, sagde han.

Martin Breums analyse af Arctic Circle-konferencen kan læses i denne uges trykte udgave af Sermitsiaq, der udkommer fredag. Link til avisen kan købes på Sermitsiaq.ag's hjemmeside.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar