13. november 2015

Forskere vil stoppe striden om Hans Ø

Fredelige løsninger i centrum på stor Arktis-konference

Matchpoint 2015 foregår i Aarhus Universitets
smukke aula.
Toppen af arktisk forskning og en perlerække af politiske beslutningstagere er torsdag og fredag samlet til konferencen Matchpoint 2015 på Aarhus Universitet.

Konferencen er betegnet som den største begivenhed i Danmark på området de seneste 10 år og har flere hundrede deltagere fra hele verden.

Konferencens tema er sikkerhed og lederskab i Arktis - og fokus retter sig her især på Ruslands rolle i området.

- Arktis har vist, at det kan lade sig gøre at samarbejde på fredelig vis i Arktis. Stabilitet i Arktis er også i Ruslands interesse, sagde den canadiske forsker Michael Byers ved konferencens åbning tordag formiddag og nævnte blandt andet den norsk-russiske fiskeriaftale i Barentshavet og ikke mindst samarbejdet i Arktisk Råd, der nu blandt andet har ført til et bindende samarbejde om SAR i det arktiske område.

Panelet ved konferencens første debat bestod af
professor Michael Byers, University of British Columbia,
professor Stephane Roussel, École nationale d'Administration
 publique, Sara Olsvig, formand for Inuit Ataqatigiit,
 professor Steven Miller, Harvard University og
 Danmarks arktiske ambassadør Erik Vilstrup Lorenzen.
- Arktis er et eksempel på moderne international politik i det 21. århundrede, hvor fornuft i høj grad styrer - og hvor man godt kan finde ud af, at en konflikt på Krim ikke nødvendigvis bør forstyrre et samarbejde på andre områder.

Debatten, der blandt andet havde Danmarks arktiske ambassadør Erik Vilstrup Lorenzen og IA-formanden Sara Olsvig som deltagere, tilsluttede sig Byers synspunkter og tillagde Arktisk Råd stor betydning.

Michael Byers og konferencens arrangør, Michael Böss fra Aarhus Universitet, lagde i øvrigt op til en angiveligt moderne løsning af striden mellem Danmark og Canada om Hans Ø. De foreslår, at der skal skabes et såkaldt condominium, som betyder territorium under fælles ejerskab. Desuden foreslår de, at Hans Ø gøres til en international park og at ansvaret for den tilbydes selvstyreregeringerne i Grønland og Nunavut.

Forslaget blev grebet af blandt andre IA-formanden Sara Olsvig, der var med på ideen og foreslog, at man startede med at bruge øens grønlandske navn, Tartupaluk. Olsvig hæftede sig også ved, at for grønlænderne er Nordpolen ikke et fjerntliggende område, men nærmest verdens navle og mindede forsamlingen om, at Nordpolen på grønlandsk hedder Qalaseq Avannarleq - den nordlige navle.

Konferencen fortsætter fredag med ni forskellige workshops og paneldebatter om blandt andet de oprindelige folks rettigheder, SAR og videnskabens rolle i det arktiske diplomati.

Debatterne torsdag havde  ABN-medlem Martin Breum som moderator.
Sara Olsvig og Minik Rosing holder kaffepause fra debatterne.
Martin Breum og Erik Vilstrup Lorenzen aftaler slagets gang.
Hjalmar Dahl fra ICC slog et slag for de
 oprindelige folks indflydelse i Arktis.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar