17. august 2017

Selvstændighed kræver udgiftsdisciplin

Økonomi og selvstændighed er svært at forene

Nationalbanken advarer mod overophedning
 af den grønlandske byggesektor.
- Selvstændighed kræver stor udgiftsdisciplin og behov for øgede indtægter. Sådan lyder advarslen fra Nationalbanken til Grønland i en netop udgivet analyse af den grønlandske økonomi.

Analysen noterer ellers, at det går godt i Grønland i disse år.

Nationalbanken hæfter sig ved, at der er en stærk økonomisk vækst i 2016 og 2017, men gør også opmærksom på, at væksten i høj grad skyldes udviklingen i fiskeriet, hvor der mængdemæssigt har været fremgang for de fleste arter, herunder de vigtige: rejer, hellefisk og torsk. Stigende bygge- og anlægsinvesteringer har også været med til at løfte væksten i Grønlands økonomi.

Vækst alene gør det dog ikke.Som udgangspunkt er den grønlandske finanspolitik ikke holdbar. Der er udsigt til færre personer i den erhvervsdygtige alder og flere ældre og dermed højere offentlige udgifter. Der er behov for flere indtægter og gerne fra andre erhverv end fiskeriet. Et løft i uddannelsesniveauet er nødvendigt, mener konsulent Anders Møller Christensen fra Nationalbanken, der er forfatteren bag rapporten og stiller sig hermed på linje med blandt andre Grønlands Erhverv og Grønlands Økonomiske Råd, der tidligere er kommet med de samme advarsler.

Den ny rapport advarer også mod overfiskeri i det indenskærs fiskeri, ligesom det bekymrer Nationalbanken, hvis man igangsætter udbygningen af Nuuk og byggeriet af en ny lufthavn i hovedstaden på samme tid.

"Hvis både lufthavne og byudviklingsprojektet føres ud i livet samtidigt, vil det uundgåeligt føre til flaskehalse og øgede omkostninger, da aktiviteten på bygge- og anlægsområdet også er høj i bl.a. Danmark og Island. De store anlægsprojekter betyder, at der er en risiko, direkte eller indirekte, for Selvstyrets finanser, primært via risikoen for øgede udgifter, hvis økonomien i projekterne ikke hænger sammen", hedder det advarende.

Nationalbankens rapport kan downloades på bankens hjemmeside.

Arctic Business Network vil sætte fokus på den grønlandske økonomi, når Grønlands Økonomiske Råd udgiver sin rapport senere på året. Det vil ske på et medlemsmøde i Aalborg den 18. september kl. 15.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar